
آتونیکس برندی نام آشنا در حوزه برق صنعتی به حساب میرود که سابقه فعالیت طولانی در تولید محصولاتی متنوع و کاربردی در زمینههای مختلف آن هم با بهترین کیفیت ممکن را دارد. اگر شما عزیزان تا حدودی با این مجموعه آشنایی داشته باشید، بدون شک مستحضر هستید که برخی از دسته بندیهای کلی محصولات آن را میتوان شامل پالس میتر، کانتر، کنترلر، مالتی پنل، وات متر و سنسورها دانست. ما در مجموعه صنعتی فانال برای این که به شما عزیزان کمک کنیم تا با هر یک از گروههای بیان شده آشنا شوید، مطالبی را به هر یک اختصاص دادهایم که میتوانید آنها را به راحتی در همین سایت مشاهده نمایید. منبع تغذیه سوئیچینگ آتونیکس دسته بندی دیگری است که در این مقاله قصد داریم به سراغ آن برویم.
منبع تغذیه سوئیچینگ آتونیکس
یکی از دسته بندیهای محصولات برند آتونیکس که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت منبع تغذیه سوئیچینگ است. کاربردهای فراوان این گروه باعث شد که شرکت autonics نیز مانند بسیاری از رقبایش در زمینه تولید تجهیزات اتوماسیون صنعتی، کالا ذکر شده را در سبد محصولات تولیدی خود قرار دهد. در سال 1970 دقیقاً زمانی که ترانزیستورها با سرعت switch بالا و ظرفیت زیاد تولید میشدند، SMPS (switching mode power suply) اختراع شد.
این وسیله بهجای منابع تغذیه AC به DC خطی سنتی به کار میروند و مصرف توان، تولید گرما و اندازه و وزن مدار را کاهش میدهند. اگر بخواهیم به نحوی دیگر توضیحات فوق را بیان کنیم باید بگوییم یک SMPS نوعی منبع تغذیه به حساب میرود که از روشهای سوئیچینگ مبتنی بر نیمههادی برای رسیدن به ولتاژ خروجی مطلوب استفاده میکند.
کاربردهای منبع تغذیه سوئیچینگ آتونیکس
منبع تغذیه سوئیچینگ کاربردهای فراوانی دارد که یکی از مهمترین آنها تبدیل برق متناوب به مستقیم و تقلیل ولتاژ است. دیگر کاربرد این قطعه این بوده که با استفاده از یک مدار یکسوساز برق شهری را به مستقیم تبدیل میکند و با بهکارگیری فیلترهای مختلف از مدار در برابر انواع نویز و ریپل محافظت مینماید؛ علاوه بر این نکته دیگری که باید پیرامون این قطعات به آن اشاره داشته باشیم رگوله شده بودن آن است.
این ویژگی بدان معناست که ولتاژ خروجی مدار توسط این قطعات ثابت نگه داشته میشود. در دنیای امروزی منبع تغذیه سوئیچینگ در رایانهها، تقویتکنندههای توان، درایو موتورهای dc و تلویزیونها مورداستفاده قرار میگیرد.

نحوه کار منبع تغذیه سوئیچینگ چگونه است؟
پس از معرفی منبع تغذیه سوئیچینگ ممکن است این سؤال برایتان ایجاد شود که این وسیله چگونه کار میکند؟ در ارتباط با این موضوع باید بگوییم که Switching power supply برای تغذیه ورودی dc، از یک منبع dc گونه مانند یکسو کننده و یا یک باطری بخش اینورتر استفاده مینماید.
در این قطعات از دستگاههای الکترونیکی switching سریع مانند ماسفتها و ترانزیستورهای دوقطبی که روشن و خاموش میشوند استفاده میکنند. فرایند انجام شده سبب میشود که ولتاژ ورودی در سیمپیچ اولیه بهصورت پالس در فرکانس سوئیچینگ که بین 20 تا 200 کیلوهرتز بوده ظاهر شود. پس از آن خروجی ترانسفورماتور یکسو و صاف شده تا ولتاژ DC موردنظر به وجود آید.
فرکانس مورد بحث خارج از محدوده قابلشنیدن قرار دارد و معمولاً هم ثابت میباشد؛ این در حالی است که دیوتیسایکل متغیر بوده تا ولتاژ موردنیاز را فراهم کند. اگر شکل موج خروجی برای شما اهمیت دارد، میتوانید با دستگاه اسیلوسکوپ شکل موج خروجی ترانسفورماتور و ولتاژ مستقیم تولیدی را با مولتیمتر ببینید و بررسیهای مورد نیاز را بر روی آنها انجام دهید.
مزایا منبع تغذیه سوئیچینگ آتونیکس
مزایای استفاده از منبع تغذیه سوئیچینگ آتونیکس یکی از مواردی به حساب میرود که هر فرد باید قبل از تصمیم گیری نهایی پیرامون تهیه و یا عدم تهیه این قطعات نسبت به آن آگاهی داشته باشد. اولین مسئلهای که باید در مورد این موضوع به آن اشاره داشته باشیم چیزی نیست جز راندمانش. راندمان این قطعات از 70 درصد شروع شده و تا 96 نیز میرسد.
درضمن عنصر کنترل در وضعیت قطع و وصل کار میکند که سبب میشود توان تلفاتی پایین بیاید. اگر منابع تغذیه خطی عنصر کنترل در وضعیت فعال کار نماید توان گفته شده بسیار بالا میرود پس قطعه مورد نظر اتلاف انرژی را تا حد زیادی کاهش میدهد. ابعاد کوچک ترانس مزیت دیگر این منابع سوئیچینگ است؛ به طوری که در این وسیله با افزایش فرکانس، بستههای انرژی کوچکتری در تعداد دفعات بالا به خروجی منتقل میشوند.
در مقابل منابع تغذیه خطی ترانس در فرکانس 50 هرتز شهری کار مینماید که سبب میشود انرژی زیاد در تعداد دفعات کم به خروجی منتقل شود. از آنجایی که ابعاد قطعه ذکر شده کوچک هستند، در نتیجه میتوان گفت این قطعات سبک و کم وزن نیز میباشند. شاید برای شما جالب باشد که این ویژگی به دلیل حذف ترانسفورماتور بوده که وزن بسیار بالایی دارد.

برند مورد بحث این محصولات خود را در بسته بندی کاملاً فشرده قرار داده است تا به این دلیل اتلاف حرارتی بسیار کمی داشته باشند. نکته آخری که باید برای بررسی کامل مزایای منبع تغذیه سوئیچینگ به آن اشاره داشته باشیم، محدوده وسیع ولتاژ ورودی این قطعات است.
این رنج در محدوده گستردهای تغییر میکند. از آنجایی که ولتاژ خروجی تابت است پس ورودی قطعات مورد بحث دارای محدودهی دینامیکی متنوعی بوده که این خود یک مزیت بسیار مهم تلقی میشود.
معایب منبع تغذیه سوئیچینگ آتونیکس
در طرف مقابل مزایای این قطعه که در بخش قبلی مورد بررسی قرار دادیم، حال زمان آن فرا رسیده تا به سراغ معایب آن برویم. بسته به تحقیقاتی که توسط مشاوران گروه صنعتی فانال به عمل آمده، تقریباً میتوان گفت 4 مورد مختلف در این حیطه قرار میگیرند که در ادامه آنها را به صورت فهرست وار بیان کردهایم.
نکتهای که قبل از مطالعه این معایب باید به آن توجه داشته باشید، چیزی نیست جز در نظر گرفتن تمامی نقاط مثبت و منفی قبل از انتخاب نهایی. پیش از آن که گزینهای را برای خرید انتخاب کنید، ابتدا به همه معایب و مزایای آن توجه کنید، سپس بسته به مشخصات فنیاش و سایر گزینههای موجود به سراغ موردی بروید که بیشترین کارایی را برای شما خواهد داشت.
- در ترانس علاوه بر تشعشع، تلفات زیاد شده و با افزایش آن بازه بهصورت مستقیم (از طریق سیمهای ارتباطی) و غیرمستقیم (از سمت محیط) کاهش مییابد.
- این وسیله نیازمند محافظت در مقابل اضافهبار است.
- وقتی فیدبک در منبع تغذیه سوئیچینگ قطع میشود، قسمت کنترلی ولتاژ خروجی را صفر میبیند پس برای افزایش ولتاژ انرژی زیادی را به خروجی منتقل میکند؛ زیرا قسمت کنترلی کاهش ولتاژ را دلیل بر افزایش بار میداند. پس با عملی که انجام میدهد موجب افزایش ولتاژ خروجی شده که در نتیجه منجر به سوختن قطعات موجود در مدار میشود.
- دیگر عیب این وسایل وجود جریانهای یورشی زیاد است. این جریان به شکلی بوده که در لحظه اول بعد از وصل منبع تغذیه به علت شارژ نبودن خازنهای مدار ذکر شده از ورودی دریافت میشوند.
انواع منبع تغذیه سوئیچینگ آتونیکس
منبع تغذیه سوئیچینگ در چهار سری دستهبندیشده و در بازار موجود هستند که از جمله آنها میتوان به SPA، SP، SPB و SMPS اشاره کرد. هر یک از این گروهها دارای ویژگیهایی خاص هستند که همین امر آنها را به گزینههایی خاص و کاربردی برای برخی استفادهها تبدیل میکند.
اگر به دنبال اطلاعات بیشتری پیرامون آنها هستید تا بتوانید با چشمانی باز از میانشان بهترین گزینه را برای رفع نیازهایتان برگزینید، تنها کافی است بخشهایی که به هر یک از آنها اختصاص دادهایم را مطالعه نمایید.

SPA محصول از شرکت آتونیکس است که به صورت پانلی تولید شده و میتوان آن را به عنوان یکی از بهترین تولیدات این برند معرفی نمود. ولتاژ خروجی این پاورها 5، 12 و 24 ولت DC و توان خروجیاش نیز 30، 50، 75 و 100 ولت است. اگر بخواهیم برخی از ویژگیهای این گروه از قطعات را بیان کنیم باید بگوییم که آنها از نظر حفاظتی در برابر اضافهبار، اتصال در خروجی و گرمای بیش از حد در اثر ولتاژ مقاوم شده و استاندارد ایمنی IEC60950 و IEC50178 را دارد.
اگر به دنبال محصولاتی هستید که بتوانید آنها را به صورت ریلی یا پیچی نصب نمایید و از راندمان بسیار بالای آنها بهره ببرید، بهتر است سری به محصولات دسته SPB بزنید.یکی از ویژگیهای بسیار مهم این گروه را میتوان محافظت شده بودن آنها را در برابر جریانهای اضافی و اتصال کوتاه در خروجی دانست.
این مدل از مداری برای حفاظت از ولتاژ بیش از حد استفاده میکند و دارای مدار تصحیح توان داخلی 120 تا 240 وات است. LED نمایشگر قطعه مورد بحث ولتاژ پایینی دارد و از نظر ابعاد باریک و جمعوجور به حساب میرود. به تمام ویژگیهایی که به آنها اشاره داشتیم، باید پایین بودن نویز و حرارت تولیدی را نیز اضافه نماییم.
آیا توان و ولتاژ خروجی خاص مد نظر شما در حیطههای 15، 30، 60، 120 و 240 وات و 12، 24 و 48 ولت قرار دارد؟ پس منبع تغذیه سوئیچینگ SPB گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
SMPS گروه دیگری از منابع تغذیه آتونیکس به حساب میروند که بسیار مقرونبهصرفه بوده و با ابعاد فشردهای که دارند، قابلیت نصب ریلی را نیز دارا هستند. یکی از ویژگیهای این سری را میتوان مقاومت آنها در برابر اتصال کوتاه داخلی بر اثر اضافه بار دانست.
شاید برای شما جالب باشد که این قطعه قابلیت کار کردن در رنج بسیار وسیعی از ولتاژها را دارد که همین امر باعث تبدیل از 85 به 264 ولت AC و50/60 به 24 ولت DC میشود.
این گروه از Switching power supply آتونیکس شباهت بالایی به سایر دسته بندیهایی که مورد بررسی قرار دادیم دارند. خروجی ریلی SPها به صورت ریلی بوده و مواقعی که به دنبال توان خروجی 3 وات هستید، گزینه بسیار مناسب و با دوامی برای شما خواهند بود.